Grillowany batat z czerwoną cebulą jest delikatny i słodki, a w połączeniu z czosnkowo – cytrynowymi sercami daje nowe smakowe połączenie. Ser camembert swoją kremowością dopełnia całość, a rukola swoją wyrazistością pasuje tu idealnie.
Składniki
- 1 batat,
- 1 czerwona cebula,
- 1 okrągły ser camembert,
- 20 szt. serc z kurczaka,
- 10 g rukoli,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Batat myjemy, osuszamy i kroimy na długości, na 6 części. Smarujemy olejem i oprószamy solą. Cebule kroimy w plastry. Na folii aluminiowej układamy bataty i cebulę, zawijamy.
Serca myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, osuszamy. Masło topimy, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cytrynę. Tak przygotowane masło mieszamy z sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię aluminiowa. Warzywa i serca grillujemy. Przed podaniem na grilla dajemy ser camembert i również grillujemy go z dwóch str. tak, aby ser nie wypłyną ze środka. Ser przekrawamy na połowę, dodajemy do niego serca i podajemy z batatem, cebulą i rukolą.
0 komentarzy