Moje mini bułeczki, a raczej drożdżóweczki nutellą nadziałam i do każdej orzecha pekan dodałam. Ciasto słodkie drożdżowe, przeważnie z masłem wyrabiałam, ale tutaj nie dodałam. Bułeczki wyszły równiutkie, takie, zgrabne, malutkie. Sposób dzielenia ciasta w przepisie opisałam, bo tym sposobem szybko równe porcje uzyskałam. Drożdżówki te można z pewnością w tłusty czwartek przygotować, nie będziecie żałować, albo na walentynki dla dodania słodyczy miłości, bo w nich jest dużo słodkości. To tylko okazje do ich spróbowania, ale zapraszam, tak bez okazji do ich wypiekania.
Składniki
na 16 szt.:
- 10 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 50 g cukru,
- 450 g mąki tortowej extra typ 405,
- szczypta soli,
ponadto:
- 120 g kremu nutella,
- 16 szt. połówek orzechów pekan,
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- cukier kryształ do posypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Dodajemy roztrzepane jajka, sól, mieszamy, a następnie wyrabiamy na ciasto z pozostałą mąką. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.
Rada: w zależności od wielkości użytych jajek, można dodać mąki.
Formułujemy kule, przekładamy ją do miski i przykrywamy folią spożywczą, powinno rosnąć przez 1 godz.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, zagniatamy na kulę, którą kroimy jak pizzę na 4 równe części. Z nich robimy oddzielnie, małe kule, które również kroimy na 4 części, dzięki temu otrzymamy 16 równych porcji ciasta.
Przygotowujemy blachę od piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia i oprószamy mąką.
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na krążek, na środek nakładamy małą łyżeczkę nutelli. Dodajemy orzecha i sklejamy krawędzie jak sakiewkę, robiąc małą bułeczkę. Sklejona stroną układamy na blaszce, zachowując odstępy.
Bułeczki pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy, delikatnie, za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta i posypujemy cukrem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy na złoty kolor ok. 15 min.
0 komentarzy