Warzywny wianek wielkanocny, czyli sałatka niebanalnie podana z nieoczywistych składników skomponowana. Z kuskusu perłowego przygotowana z warzywami zmieszana, świeżymi ziołami doprawiona, jajeczkami przepiórki ozdobiona. Finezyjnie podana, ze smakiem zjadana.
Składniki
- 400 g kuskusu perłowego,
- 3 duże marchewki,
- jajeczka przepiórcze,
- puszka fasoli pinto,
- duża garść świeżej, zielonej fasolki szparagowej,
- olej rzepakowy,
- olej rzepakowy cytryna bazylia,
- 2 pęczki świeżego szczypiorku,
- pęczek świeżego koperku,
- garść świeżego szpinaku,
- świeże listki bazylii, mięty,
- sól, cukier, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kuskus ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Fasolkę pokroić na 2-3 części ugotować na al dente ze szczyptą soli i cukru, odcedzić, zahartować wodą (ma być chrupiąca) odcedzić.
Marchewki obrać, pokroić na cienkie plasterki lub półplasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na al dente. Przełożyć do przestygnięcia.
Kuskus wymieszać z marchewką, zieloną fasolką, dodać odsączoną fasolkę pinto, dużą ilość posiekanego szczypiorku, koperku i pokrojonego na mniejsze kawałki (paseczki) szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i podawać z ugotowanymi jajeczkami przepiórki, świeżą bazylią i miętą.
NAJWAŻNIEJSZE SAŁATKĘ na świeżo polać olejem rzepakowym czosnek bazylia, który nada jej orzeźwiający smak.
Świetnie to wygląda. Super pomysł. 🙂