Warzywny wianek wielkanocny

3 kwi, 2023 | DANIA JARSKIE, KUSKUS, MAKARON, PRZEKĄSKA, SAŁATKI, WIELKANOC | 1 komentarz

Warzywny wianek wielkanocny, czyli sałatka niebanalnie podana z nieoczywistych składników skomponowana. Z kuskusu perłowego przygotowana z warzywami zmieszana, świeżymi ziołami doprawiona, jajeczkami przepiórki ozdobiona. Finezyjnie podana, ze smakiem zjadana.

Składniki

  • 400 g kuskusu perłowego,
  • 3 duże marchewki,
  •  jajeczka przepiórcze,
  • puszka fasoli pinto,
  • duża garść świeżej, zielonej fasolki szparagowej,
  • olej rzepakowy,
  • olej rzepakowy cytryna bazylia,
  • 2 pęczki świeżego szczypiorku,
  • pęczek świeżego koperku,
  • garść świeżego szpinaku,
  • świeże listki bazylii, mięty,
  • sól, cukier, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Kuskus ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
Fasolkę pokroić na 2-3 części ugotować na al dente ze szczyptą soli i cukru, odcedzić, zahartować wodą (ma być chrupiąca) odcedzić.
Marchewki obrać, pokroić na cienkie plasterki lub półplasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na al dente. Przełożyć do przestygnięcia.

Kuskus wymieszać z marchewką, zieloną fasolką, dodać odsączoną fasolkę pinto, dużą ilość posiekanego szczypiorku, koperku i pokrojonego na mniejsze kawałki (paseczki) szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i podawać z ugotowanymi jajeczkami przepiórki, świeżą bazylią i miętą.

NAJWAŻNIEJSZE laughing SAŁATKĘ  na świeżo polać  olejem rzepakowym czosnek bazylia, który nada jej orzeźwiający smak.

1 komentarz

  1. Urocznica

    Świetnie to wygląda. Super pomysł. 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl