Sezon na dynię już mamy więc ją na różne sposoby zjadamy.
Polecam marynatę z przypraw Appetita przygotować i pokrojoną dynię Hokkaido w niej zamarynować. Mielony imbir doda korzenno-cytrusowej nuty i pikantności, papryka, pieprz nada słodkiej dyni dodatkowo ostrości, a curry kolorem zaczaruje, i mieszanką przypraw oczaruje. Taką dynię z makaronem, szczypiorkiem, z olejem z pestek dyni mieszamy i z prażonymi pestkami dyni ze smakiem zjadamy.
Składniki na 4 porcje:
czas przygotowania ok. 45 min
- mała dynia Hokkaido ok. 1 kg,
- główka czosnku,
- 400 g makaronu spaghetti,
- pęczek świeżego szczypiorku,
- garść prażonych pestek dyni,
- sól do smaku,
- świeży koperek,
- olej z pestek dyni,
marynata:
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać, przekroić, wydrążyć z włóknistego miąższu z pestkami, pokroić na kostkę ok. 2cm. Marynata: w misce wymieszać olej z solą, mielonym imbirem, papryką ostrą mieloną, curry i doprawić pieprzem do smaku.
Dodać dynię, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 min. Piekarnik nastawić na 200°C.
Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min, w połowie czasu dorzucić ząbki czosnku w łupinach.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente. Szczypiorek posiekać, pestki dyni pokroić lub zmiksować na mniejsze kawałki.
Upieczoną dynię połączyć z makaronem, dodać obrany i pokrojony czosnek (ten, co piekł się z dynią) wymieszać ze szczypiorkiem, polać olejem z pestek dyni i posypać dynią. Oprószyć dodatkowo pieprzem, papryką do smaku, podawać z koperkiem i całymi pestkami dyni.
0 komentarzy