Ostre babeczki z jajek i serka kremowego

3 lis, 2014 | PESTO, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Babeczki z jajek i serka kremowego są idealną przekąską, a delikatny smak serka z pomidorów i bazylii został wyostrzony papryczką chili. Wystarczy kilka chwil, a możemy wyczarować 6 oryginalnie smakujących babeczek. Szczerze polecam.

Składniki

na 6 szt.:

 

  • 100 g serka kremowego Apetina pomidory i bazylia,
  • 2 jajka,
  • 4 pomidory suszone,
  • 1 łyżeczka kapary,
  • 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki),
  • ½ papryczki chili,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • garść świeżej bazylii,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  •  1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 zielonych oliwek,
  • 60 ml oliwy z oliwek.

Przygotowanie

Pesto: do blendera wkładamy, bazylię, czosnek, oliwki, słonecznik i wszystko miksujemy. Dolewamy oliwy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, całość ponownie miksujemy.

Jajka roztrzepujemy z dodatkiem pieprzu i drobno posiekanej papryczki chili.

 Dodajemy serek kremowy i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dokładamy pokrojone drobno pomidory i kapary. 

Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Babeczki podajemy z pesto z bazylii.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl