Babeczki z jajek i serka kremowego są idealną przekąską, a delikatny smak serka z pomidorów i bazylii został wyostrzony papryczką chili. Wystarczy kilka chwil, a możemy wyczarować 6 oryginalnie smakujących babeczek. Szczerze polecam.
Składniki
na 6 szt.:
- 100 g serka kremowego Apetina pomidory i bazylia,
- 2 jajka,
- 4 pomidory suszone,
- 1 łyżeczka kapary,
- 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki),
- ½ papryczki chili,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- garść świeżej bazylii,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 6 zielonych oliwek,
- 60 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie
Pesto: do blendera wkładamy, bazylię, czosnek, oliwki, słonecznik i wszystko miksujemy. Dolewamy oliwy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, całość ponownie miksujemy.
Jajka roztrzepujemy z dodatkiem pieprzu i drobno posiekanej papryczki chili.
Dodajemy serek kremowy i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dokładamy pokrojone drobno pomidory i kapary.
Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Babeczki podajemy z pesto z bazylii.
0 komentarzy