Tylko kilka składników razem ze sobą miksujemy i już gotowy sok pijemy. Kolor piękną zielenią się mieni, a ten co zdrowie swoje ceni, polubi go za smak i cenne właściwości, a oprócz tego, po wypiciu będzie pełen radości, bo……………. jedzenie surowego szpinaku poprawia humor. Jest on źródłem tryptofanu – obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje.
Składniki
- 2 duże garście świeżego szpinaku,
- 2 dojrzałe kiwi,
- 1 duży dojrzały banan,
- sok z 1/2 cytryny,
ponadto:
- ok 3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej.
Przygotowanie
Kiwi kroimy na połowę, wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy wody i ponownie miksujemy.
Rada: ilość wody jaką dodacie zależy od was, ja lubię żeby był gęstszy i bardziej syty.
Uwaga, kto nie powinien jeść szpinaku?
Osoby z kamieniami nerkowymi lub skłonnościami do ich odkładania. Zawiera on bowiem szczawiany, które wraz z wapniem mogą wytrącać się w nerkach. Szczególnie jest to istotne w przypadkach kamicy szczawianowo-wapniowej oraz fosforanowo-wapniowej. Osoby chorujące na dnę moczanową także powinny ograniczyć szpinak w diecie. Kwas szczawiowy będący naturalnym składnikiem szpinaku utrudnia przyswajanie wapnia do organizmu, dlatego nie powinny go jeść osoby z osteoporozą.
0 komentarzy