SMOOTHIE SZPINAKOWE

24 paź, 2016 | KOKTAJL, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Tylko kilka składników razem ze sobą miksujemy i już gotowy sok pijemy. Kolor piękną zielenią się mieni, a ten co zdrowie swoje ceni,  polubi go za smak i cenne właściwości, a oprócz tego, po wypiciu będzie pełen radości, bo…………….  jedzenie surowego szpinaku poprawia humor. Jest on źródłem tryptofanu – obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje.

Składniki

  • 2 duże garście świeżego szpinaku,
  • 2 dojrzałe kiwi,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • sok z 1/2 cytryny,

ponadto:

  • ok 3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej.

Przygotowanie

Kiwi kroimy na połowę, wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy wody i ponownie miksujemy. 

Rada: ilość wody jaką dodacie zależy od was, ja lubię żeby był gęstszy i bardziej syty. 

Uwaga, kto nie powinien jeść szpinaku?
Osoby z kamieniami nerkowymi lub skłonnościami do ich odkładania. Zawiera on bowiem szczawiany, które wraz z wapniem mogą wytrącać się w nerkach. Szczególnie jest to istotne w przypadkach kamicy szczawianowo-wapniowej oraz fosforanowo-wapniowej. Osoby chorujące na dnę moczanową także powinny ograniczyć szpinak w diecie. Kwas szczawiowy będący naturalnym składnikiem szpinaku utrudnia przyswajanie wapnia do organizmu, dlatego nie powinny go jeść osoby z osteoporozą. 

Szpinak jedzmy, ale z jego ilością nie przesadzajmy! 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl