Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone, dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone.
Składniki
na 12 szt.:
- 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
- 2 duże jaja,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka ok. 40°C,
- 100 g rodzynek sułtańskich,
- 150 g domowego cukru waniliowego (patrz rada),
- szczypta soli,
ponadto:
- jajko,
- cukier trzcinowy do posypania ciasta,
- masło do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka i 300 g mąki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min. Do ciasta dodajemy rodzynki wcześniej obtoczone w mące, mieszamy.
Dosypujemy pozostałą cześć mąki (150 g) i dokładnie mieszamy robotem z końcówką haka lub za pomocą dużej drewnianej łyżki. Ma być gładkie i klejące.
Foremki na babeczki natłuszczamy, oprószamy mąką. Można użyć sylikonowych foremek, których nie trzeba smarować.
Ciasto za pomocą dwóch łyżek nakładamy do 12 foremek i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Wierzch (tuż przed pieczeniem) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Pieczemy na złoty kolor ok. 25 min, Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły.
Rada: jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Ok. 500 g cukru białego (może być zwykły lub drobniejszy) mieszamy z ziarenkami, z 2 lasek wanilii, przesypujemy do słoika. Puste laski wanilii przecinamy na 2 – 3 części i „zakopujemy” w cukrze. Słoik zakręcamy szczelnie. Cukier jest gotowy do użycia po 1 – 2 tygodniach.
Jeśli chcecie przygotować babeczki, a nie macie domowego cukru, wystarczy dodać cukier biały i ziarenka wanilii.
Cudne babeczki,myslisz,ze kruszonka by sie tutaj sprawdzila zamiast posypka z cukru.Bede piekla jutro i jetem ciekawa jak wyjda z kruszonka.Dam znac,pozdrawiam Ewa.
Kruszonka pewnie tak, ale ta posypka cukrowa sprawia, że te babki fajnie smakują. Skórka fajnie chrupie i dodaje słodyczy. Posypka będzie się kruszyć, a tu wystarczy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym lub trzcinowym.
Czekam na efekty 🙂
w przepisie nie ma tłuszczu?
Nie to bez masła topionego, nie ma żadnego tłuszczu ! tylko do wysmarowania formy 🙂
Tak jak pisalam zrobilam babeczki wyszly PYSZNE zrobilam polowe z kruszonka ,a druga z posypka.Nie wiem ,ktore lepsze bo obie wersje pyszne.Bardzo dziekuje za przepis ,pozdrawiam Ewa
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂