Danie makaronowe, mocno pomidorowe, dobrze doprawione, z zielonymi akcentami połączone. Groszek cukrowy, oliwki i bazylia świeża koloru dodają i smakiem zachwycają. To danie w przygotowaniu jest ekspresowe, w smaku wyjątkowe.
Makaron w garnku z powłoką DIAMOND Kohersen Black Cube ugotowałam Kohersen, a w tym samym czasie warzywa na patelni z powłoką DIAMOND Kohersen Black Cube 28 cm, przygotowałam.
Dzięki powierzchni przypominającej plaster miodu, ciepło na całym naczyniu jest rozprowadzone, więc makaron szybko się ugotuje, a warzywa równomiernie zostaną podsmażone. Polecam nie tylko moje danie wypróbować, ale naczynia kupić i samemu je przetestować, a z pewnością nie będziecie żałować.
Składniki
- ok. 250 g makaronu spaghetti,
- 3 garście pomidorków koktajlowych – cherry,
- 6 szt. pomidorów suszonych,
- 3 ząbki czosnku,
- garść groszku cukrowego,
- 1 cebula czosnkowa,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- sól himalajska różowa do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- mielona słodka papryka wędzona do smaku,
- 100 g sera typu śródziemnomorskiego w kostkach,
- garść zielonych oliwek,
- świeże listki bazylii.
Przygotowanie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente, w tym samym czasie przygotować warzywa.
Czosnek, cebulę pomidory suszone pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na połowę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z dodatkiem pomidorów suszonych. Dodać czosnek, groszek podsmażyć 1 min, przykryć pokrywą na kolejne 2 min i dodać pomidorki (ułożyć na patelni przekrojoną częścią i ich nie odwracać). Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, podsmażyć pomidory. Dodać makaron i wlać 1 niepełną chochelką wody (z gotującego makaronu).
Makaron delikatnie wymieszać, podawać z serem, oliwkami, dużą ilością świeżej bazylii i oprószyć papryką wędzoną.
Przepyszne wege spaghetti 🙂
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie 🥰