To take szybkie słoneczne danie, którego mniej niż 30 min potrzeba na przygotowanie. Makaron zapewne będzie wam smakować, a kolory będą oko radować.
Składniki
2 porcje:
- 100 g serka kremowego pesto, rukola Arla Apetina,
- 150 g makaronu pappardelle,
- 1 łyżka kapary,
- 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu,
- świeży szczypiorek,
- świeże oregano,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
W tym czasie na patelni podgrzewamy całe pomidorki i przygotowujemy jajko w koszulce.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, szczyptę soli. Jajko wbijamy do kubeczka, tak żeby żółtko było w całości. Widelcem energicznie mieszamy wodę, aby powstał wir. W sam środek przelewamy jajko, które gotujemy ok. 4 min, delikatnie obracamy zgarniając białko ku środkowi.
Makaron mieszamy z serkiem, oliwkami i kaparami.
Kremowy makaron przekładamy na talerz, na wierzch nakładamy jajko, dodajemy gorące pomidorki, całość doprawiamy pieprzem i posypujemy duża ilością posiekanego szczypiorku. Dokładamy świeże oregano.
Przed samym podaniem jajko nacinamy, żeby ładnie rozlało się żółtko.
0 komentarzy