Kremowe pappardelle pod jajkiem w koszulce

29 maj, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

To take szybkie słoneczne danie, którego mniej niż 30 min potrzeba na przygotowanie. Makaron zapewne będzie wam smakować, a kolory będą oko radować.

Składniki

2 porcje:

  • 100 g serka kremowego pesto, rukola Arla Apetina,
  • 150 g makaronu pappardelle,
  • 1 łyżka kapary,
  • 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu,
  • świeży szczypiorek,
  • świeże oregano,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

W tym czasie na patelni podgrzewamy całe pomidorki i przygotowujemy jajko w koszulce.

W wysokim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, szczyptę soli. Jajko wbijamy do kubeczka, tak żeby żółtko  było w całości. Widelcem energicznie mieszamy wodę, aby powstał wir. W sam środek przelewamy jajko, które gotujemy ok. 4 min, delikatnie obracamy zgarniając białko ku środkowi.

Makaron mieszamy z serkiem, oliwkami i kaparami.

Kremowy makaron przekładamy na talerz, na wierzch nakładamy jajko, dodajemy gorące pomidorki, całość doprawiamy pieprzem i posypujemy duża ilością posiekanego szczypiorku. Dokładamy świeże oregano.

Przed samym podaniem jajko nacinamy, żeby ładnie rozlało się żółtko.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl