Świeże, pachnące, smaczne i chrupiące. Bułeczki pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli zdrowe.
Składniki
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g płatków owsianych górskich,
- 350 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczka cukru,
- 1 ½ łyżeczki soli (15 g),
- 70 g siemienia lnianego złotego,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min.
Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, sól, mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min.
Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).
Układamy str. sklejoną, delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze podsypaną mąką i szpic noża wbijamy w sam środek dwa razy, robiąc krzyżyk.
Bułki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 – 40 min, pieczemy w 190°C 20 min.
Ale smakowicie wyglądają 🙂
Własnie tak smakują jak wyglądają 🙂 dziękuje 🙂