Polędwiczki pieprzowo – sezamowe z owocami w syropie z agawy

22 sie, 2014 | GRILL, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jeśli lubicie owoce i polędwiczki wieprzowe, to proponuję moje danie grillowe. Nie byłam pewna połączenia takiego, pieprzowo – słodkiego, ale gdy smaki się połączyły, to miło mnie zaskoczyły, bo danie  naprawdę smakowało – szkoda, że zrobiłam tak mało!

Składniki

na 2 porcje:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej,
  • 6 łyżek oliwy extra vergine,
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
  • 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego,
  • szczypta soli himalajskiej do smaku,
  • 3 płaskie łyżki sezamu,
  • 2 plastry świeżego ananasa,
  • 4 plasterki pomarańczy,
  • syrop z agawy,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą.

Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry (ok.0,5 cm). Delikatnie rozbijamy widelcem przez dociśnięcie mięsa. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki.

Ananasa kroimy w plastry, obkrawamy zdrewniałą skórę oraz wycinamy rdzeń ze środka. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Kroimy w plasterki. Możemy również zetrzeć skórkę, która później posypiemy całe danie. 

Pomarańcze, ananasa i polędwiczki grillujemy na wysmarowanym oliwą ruszcie. Pod koniec grillowania owoce smarujemy syropem z agawy.

Na talerzu układamy ananasa, plasterki pomarańczy, dodajemy polędwiczki, całość polewamy syropem z agawy i posypujemy sezamem. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl