Jeśli lubicie owoce i polędwiczki wieprzowe, to proponuję moje danie grillowe. Nie byłam pewna połączenia takiego, pieprzowo – słodkiego, ale gdy smaki się połączyły, to miło mnie zaskoczyły, bo danie naprawdę smakowało – szkoda, że zrobiłam tak mało!
Składniki
na 2 porcje:
- 200 g polędwiczki wieprzowej,
- 6 łyżek oliwy extra vergine,
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
- 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego,
- szczypta soli himalajskiej do smaku,
- 3 płaskie łyżki sezamu,
- 2 plastry świeżego ananasa,
- 4 plasterki pomarańczy,
- syrop z agawy,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą.
Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry (ok.0,5 cm). Delikatnie rozbijamy widelcem przez dociśnięcie mięsa. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki.
Ananasa kroimy w plastry, obkrawamy zdrewniałą skórę oraz wycinamy rdzeń ze środka. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Kroimy w plasterki. Możemy również zetrzeć skórkę, która później posypiemy całe danie.
Pomarańcze, ananasa i polędwiczki grillujemy na wysmarowanym oliwą ruszcie. Pod koniec grillowania owoce smarujemy syropem z agawy.
Na talerzu układamy ananasa, plasterki pomarańczy, dodajemy polędwiczki, całość polewamy syropem z agawy i posypujemy sezamem. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.
0 komentarzy