Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna),
- 200 g mąki chlebowej typ 1100,
- 100 g mąki pszennej typ 405,
- 1 kopiasta łyżeczka soli,
- 150 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 100 g smalcu z czosnkiem (Tarczyński w słoiczku),
- 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 10 szt. całych zielonych oliwek.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, sól, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być lekko klejące, w razie potrzeby dodajemy mąki. Dokładamy posiekane drobno oliwki i zagniatamy, formułujemy kulę, obtaczamy w mace, układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto na wierzchu nacinamy ostrym nożem.
Rada: żeby ciasto ładnie uformować wystarczy dłonie zwilżyć wodą, a nie będzie się przyklejało.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200°C ok. 35 min.
Rada: szukajcie smalcu z dużą ilością czosnku lub cebulki.
0 komentarzy