Ciasto w tortownicy przygotowałam, dzięki temu wyższe brzegi uzyskałam. Masą ją wypełniłam, pieczarek, brukselki i jajek dołożyłam. Po upieczeniu obręcz tortownicy odpięłam i za krojenie się wzięłam. Wyszła tak jak chciałam, chociaż przepis wymyślałam. W chrupiącym cieście, delikatna masa się schowała, która dzięki jajom ciekawie i kolorowo wyglądała. Polecam jej przygotowanie, zapewne to będzie smaczne danie.
Składniki
ciasto na okrągłą formę, tortownicę o średnicy ok. 24 cm:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 1 -2 łyżki wody,
masa:
- 150 g serka topionego gouda,
- ½ pęczku świeżego koperku,
- 2 jajka,
- słodka śmietanka 30%,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- 250 g jak najmniejszych pieczarek,
- 200 g jak najmniejszej brukselki,
- łyżka posikanego świeżego tymianku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 jajka.
Przygotowanie
3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i przekrawamy na połowę po szerokości.
Ciasto:
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, szczyptę soli i 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. W razie potrzeby dodajemy wody.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia podsypanym mąką, na okrąg o średnicy ok. 32 cm, tak żeby boki miały ok. 4 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C i pieczemy 15 min. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Oczyszczone pieczarki delikatnie podsmażamy na 1 łyżce oleju, pozostawiamy do przestygnięcia. Brukselkę można podgotować, 2 -3 min.
W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę olej, dodajemy brukselkę, tymianek, szczyptę soli i podsmażamy 3 min ciągle mieszając. Dolewamy 50 ml wody i nadal podgrzewamy, często mieszając do czasu aż woda odparuje. Brukselka powinna być al dente, odstawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Jajka miksujemy z dodatkiem serka topionego, dolewamy śmietankę, 2 – 3 łyżki posiekanego koperku, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Na wystudzone ciasto przelewamy masę jajeczną, dodajemy pieczarki, brukselkę i układamy jajka żółtkiem do góry.
Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180°C ok. 40 min. do suchego patyczka, wierzch powinien być przyrumieniony.
Tarta wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂