Kuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego, z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki nabitego.
Składniki
na 4 porcje:
- 200 g kaszy kuskus,
- 200 g marchwi,
- 12 łyżek mrożonego groszku,
- 200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki białego sezamu,
- sól do smaku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ łyżeczki suszonego lubczyku,
- ¼ papryczki chili,
- 4 łyżki sera camembert topionego,
- świeże oregano,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Mięso:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik.
Kuskus trójkolorowy:
W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.
Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy.
Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy i łączymy z 1/3 kuskusa.
Do okrągłej foremki (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ponownie ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką. W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy.
Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku lub w mikrofali.
Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem.
0 komentarzy