Cudownie, popękane ciasteczka czekoladowe, są zabawne, a w smaku wyjątkowe. Gorzka czekolada z masłem roztopiona, z jajkami i suchymi składnikami połączona. Masa kilka godzin w lodówce schłodzona, na kuleczki podzielona, w cukrze pudrze obtoczona i w piekarniku upieczona. Dzięki temu, że zimne ciasto mamy, to w końcowym efekcie ciasteczka fajnie, popękane zjadamy.
Składniki
ok. 26 szt.:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 20 g kakao,
- 100 g masła,
- 80 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 180 g mąki pszennej,
ponadto:
- cukru pudru do obtoczenia
Przygotowanie
Czekoladę z dodatkiem masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rada: garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na nim stawiamy miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą, pokrojonym masłem i ogrzewamy powoli, do całkowitego roztopienia, mieszamy i studzimy.
Mieszamy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy cukier, na końcu żółtka. Mieszamy z czekoladą i masłem.
Dodajemy (przesiane przez sitko) suche składniki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 5 godz. w lodówce.
Z zimnego ciasta (nabieramy małą łyżeczką) formułujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Przekładamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 -12 min w temperaturze 170ºC (czas zależy od wielkości ciasteczek).
Rada: kuleczki pieczemy partiami, pozostałą część ciasta trzymamy w lodowce.
0 komentarzy