Popękane ciasteczka czekoladowo kakaowe

12 paź, 2020 | CIASTECZKA, SŁODKIE WYPIEKI | 0 komentarzy

Cudownie, popękane ciasteczka czekoladowe, są zabawne, a w smaku wyjątkowe. Gorzka czekolada z masłem roztopiona, z jajkami i suchymi składnikami połączona. Masa kilka godzin w lodówce schłodzona, na kuleczki podzielona, w cukrze pudrze obtoczona i w piekarniku upieczona. Dzięki temu, że zimne ciasto mamy, to w końcowym efekcie ciasteczka fajnie, popękane zjadamy.

Składniki

ok. 26 szt.:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 20 g kakao,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 180 g mąki pszennej,

ponadto:

  • cukru pudru do obtoczenia

Przygotowanie

Czekoladę z dodatkiem masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Rada: garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na nim stawiamy miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą, pokrojonym masłem i ogrzewamy powoli, do całkowitego roztopienia, mieszamy i studzimy.

Mieszamy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy cukier, na końcu żółtka. Mieszamy z czekoladą i masłem.

Dodajemy (przesiane przez sitko) suche składniki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 5 godz. w lodówce.

Z zimnego ciasta (nabieramy małą łyżeczką) formułujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Przekładamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 10 -12 min w temperaturze 170ºC (czas zależy od wielkości ciasteczek).

Rada: kuleczki pieczemy partiami, pozostałą część ciasta trzymamy w lodowce.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl