Jajko po francusku

21 sie, 2014 | PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Jest to bardzo szybkie, danie idealne na śniadanie.

Składniki

  • 2 jajka,
  • 2 szt. gotowych babeczek  z ciasta francuskiego,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeży koperek.

Przygotowanie

Babeczki układamy na talerzykach (jeden talerzyk, jedna babeczka) odpornych na wysoką temperaturę.

Do babeczek wbijamy po jednym jajku (jeśli nie ma w babeczce otworu, to go robimy, delikatnie wycinając nożem), doprawiamy solą i pieprzem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 min.

W połowie pieczenia na część babeczki nakładamy po dwa plastry sera i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Całość przystrajamy szczypiorkiem i oliwkami.

Rada: talerz po wyciągnięciu z piekarnika jest gorący, więc podajemy go na desce. Czas pieczenia zależy od tego czy żółtko ma być na miękko, czy na twardo.

2 komentarze

  1. ewde

    otwór w dnie babeczki czy w górnej warstwie

    Odpowiedz
    • Monika

      Witam serdecznie, otwór na górze, gdzie ma być jajko i ser.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl