Pszenne bułeczki szpinakowe

17 sty, 2021 | PIECZYWO, SZPINAK | 0 komentarzy

Polecam pszenne bułeczki szpinakowe, warzywne, zdrowe. W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, świeżością pachnące. O kolorze nietypowym, w smaku wyjątkowym. Szybko je się przygotowuje, dłużej na wyrośnięcie się oczekuje, a po upieczeniu znikają w okamgnieniu.  

Składniki

na 8 szt.:

  • 550 g mąki pszennej, typ. 405,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego,

ponadto:

  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta,
  • ewentualnie mąka do podsypania.

Przygotowanie

Za pomocą miksera lub blendera, rozdrabniamy szpinak z dodatkiem wody, pieprzu i oliwy z oliwek.

Całość przelewamy do miski, mieszamy z rozkruszonymi drożdżami.

Dodajemy 200 g przesianej mąki, łączymy składniki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w na ok. 30 min w ciepłe miejsce (temp. pokojowa).

Dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie zagniatamy, robimy kulę, którą kroimy jak pizzę, na 8 równych części. Z każdej przez zagniecenie ciasta do środka, formułujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem lub żyletką. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 2 godz. (czas zależy od temp. otoczenia).

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Wierzch ciasta smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy 5 min, następnie temp. zmniejszamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.

Bułki po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz smarujemy oliwą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl