Polecam pszenne bułeczki szpinakowe, warzywne, zdrowe. W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, świeżością pachnące. O kolorze nietypowym, w smaku wyjątkowym. Szybko je się przygotowuje, dłużej na wyrośnięcie się oczekuje, a po upieczeniu znikają w okamgnieniu.
Składniki
na 8 szt.:
- 550 g mąki pszennej, typ. 405,
- 15 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłej wody,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego,
ponadto:
- oliwa z oliwek do posmarowania ciasta,
- ewentualnie mąka do podsypania.
Przygotowanie
Za pomocą miksera lub blendera, rozdrabniamy szpinak z dodatkiem wody, pieprzu i oliwy z oliwek.
Całość przelewamy do miski, mieszamy z rozkruszonymi drożdżami.
Dodajemy 200 g przesianej mąki, łączymy składniki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w na ok. 30 min w ciepłe miejsce (temp. pokojowa).
Dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, robimy kulę, którą kroimy jak pizzę, na 8 równych części. Z każdej przez zagniecenie ciasta do środka, formułujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem lub żyletką. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 2 godz. (czas zależy od temp. otoczenia).
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Wierzch ciasta smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy 5 min, następnie temp. zmniejszamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Bułki po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz smarujemy oliwą.
0 komentarzy