Kuskus, tuńczyk, pesto – pięknie się składniki połączyły i tort kolorowy utworzyły. Tort ten w całości zjadamy i wyrzutów sumienia nie mamy, bo nie dość, że jest nietypowy, to jest bardzo zdrowy. Torty takie przygotowujcie i nim się delektujcie.
Składniki
- 120 g kuskusu,
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (180 g),
- 1 marchew w plasterkach,
- 50 g brokułu,
- 50 g kalafiora,
- świeży tymianek,
- pieprz zielony świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
pesto:
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika,
- garść świeżej bazylii,
- garść rukoli,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 10 g startego sera żółtego,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Pesto: pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i mieszamy.
Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem.
Kuskus zalewamy wywarem z gotowanych warzyw (proporcje na opakowaniu) i odstawiamy na 5 min. Kuskus dzielimy na trzy części. Jedną mieszamy z rozdrobnioną marchewką, drugą z kalafiorem. Do brokułów dodajemy posiekany świeży tymianek, doprawiamy zielonym pieprzem i mieszamy z trzecią częścią kuskusu.
Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru sosu.
Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus z brokułami i kuskus z marchewką. Następnie nakładamy tuńczyka i dokładamy kuskus z kalafiorem. Na samą górę nakładamy pesto.
0 komentarzy