Zaznacz stronę

Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek

9 lis, 2014 | PRZYSTAWKI, SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Kaszę gryczaną przez 24 h moczymy, z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem, o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej, oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy, a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie.

Składniki

 2 -3 porcje:

  • 125 g serka kremowego z pesto i rukolą ARLA Apetina,
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • woda,
  • olej rzepakowy,
  • 4  plastry szynki wieprzowej surowej (w zależności od wielkości),
  • ok. 8 szt. całych oliwek zielonych,
  • 2 mini papryczki,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • 2 garści rukli,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie

Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 4 szt. o średnicy 25 cm):

Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Wsypujemy do blendera, zalewamy wodą (tyle, żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego.

Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.

Sos: w rondelku zagotowujemy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego.

Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy zwiniętą szynkę i wzdłuż niej oliwki.

Dwa naleśniki połączone serkiem zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki na ok. 15 min, kroimy na krążki.

Na talerzu układamy rukolę, dodajemy krążki rolady, pomidorki przekrojone na połowę, ziarenka kapary, plasterki papryki słodkiej i chili. Całość delikatnie polewamy sosem sojowym, posypujemy sezamem czarnym i dodajemy listki bazylii.

2 komentarze

  1. Olka

    Bardzo mi się podoba i lista składników i stylizacja tej sałatki.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuje bardzo, zapraszam do przygotowania jej, bo naprawdę smaczna 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl