Kaszę gryczaną przez 24 h moczymy, z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem, o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej, oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy, a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie.
Składniki
2 -3 porcje:
- 125 g serka kremowego z pesto i rukolą ARLA Apetina,
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
- woda,
- olej rzepakowy,
- 4 plastry szynki wieprzowej surowej (w zależności od wielkości),
- ok. 8 szt. całych oliwek zielonych,
- 2 mini papryczki,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżeczki kapary,
- 2 garści rukoli,
- listki świeżej bazylii,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka sezamu czarnego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie
Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 4 szt. o średnicy 25 cm):
Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Wsypujemy do blendera, zalewamy wodą (tyle, żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.
Sos: w rondelku zagotowujemy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego.
Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy zwiniętą szynkę i wzdłuż niej oliwki.
Dwa naleśniki połączone serkiem zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki na ok. 15 min, kroimy na krążki.
Na talerzu układamy rukolę, dodajemy krążki rolady, pomidorki przekrojone na połowę, ziarenka kapary, plasterki papryki słodkiej i chili. Całość delikatnie polewamy sosem sojowym, posypujemy sezamem czarnym i dodajemy listki bazylii.
Bardzo mi się podoba i lista składników i stylizacja tej sałatki.
Dziękuje bardzo, zapraszam do przygotowania jej, bo naprawdę smaczna 🙂