Kasza owsiana z owsa powstaje, która naszemu organizmowi dużo białka dodaje. Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam. Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe.
Składniki
- 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g,
- 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki),
- 5 plastrów sera żółtego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smak,
- sól do smaku,
- 200 g kaszy owsianej,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta cukru,
- 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
- 300 ml słodkiej śmietanki,
- 2 łyżeczki kapary,
- sok z cytryny,
ponadto:
- dowolne warzywa np. marchew,
- duże kapary,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
Rolada:
Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką.
Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy z pozostałymi porcjami mięsa. Gotujemy na parze ok. 15- 20 min.
Dodajemy również dowolne warzywa, żeby nam się ugotowały na parze, powinny być al dente.
Kaszę owsianą gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Sos:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy kapary, pieprz marynowany i podgrzewamy często mieszając, do momentu aż śmietanka nam zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rada: jeśli chcemy, żeby sos był bardziej ostry wystarczy dodać więcej pieprzu marynowanego, ale należy nie przesadzać z jego ilością ponieważ ma mocny, charakterystyczny smak.
Kaszę polewamy sosem, dodajemy przekrojoną roladę z indyka i ugotowane warzywa na parze.
Ozdabiamy dużymi kaparami i świeżą bazylią.
0 komentarzy