Moje fit ciasteczka, chociaż cukru do nich nie dodajemy, to jako słodką przekąskę sobie jemy. Zwykłe masło, które przeważnie do ciastek dodajemy, tutaj masłem orzechowym zastępujemy. Słodycz dodatkowo z daktyli mamy, a chrupkość z migdałów uzyskamy. To FIT przekąska dla każdego, dla łasucha małego i większego. Moje dzieci w piłkę nożną grają, mąż biega, więc po treningach ochotę na coś słodkiego mają. Takie ciasteczka dla moich sportowców będą znakomite, a dodatkowo w smaku są wyśmienite.
Właściwości masła orzechowego Active 100% PRIMAVIKA : pozbawione są zbędnych dodatków. Pomaga zaspokoić wysokie zapotrzebowanie na energię, białko oraz zdrowe tłuszcze. Białko i witamina E pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym powstającym podczas wysiłku, który osłabia odporność i możliwości regeneracyjne organizmu. Magnez, żelazo i kwas foliowy chronią przed skurczami. Poza tym węglowodany obecne w orzechach charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu podczas dłuższego biegu nie grozi nam gwałtowny spadek glukozy we krwi (uchroni nas to przed spadkiem wydolności).
Składniki
na ok. 70 szt.:
- 150 g masła orzechowego Active 100% orzechy arachidowe PRIMAVIKA,
- 100 g maki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g suszonych daktyli bez pestek,
- 50 g całych migdałów,
- 2 jajka,
ponadto:
- 1 łyżka maki pszennej pełnoziarnistej do podsypania.
Przygotowanie
Daktyle zalewamy ciepłą wodą na ok. 15 min, żeby zmiękły i odcedzamy. Miksujemy razem z migdałami na małe kawałeczki.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka mieszamy z masłem orzechowym, dodajemy daktyle z migdałami i mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników, powstanie ciasto jak na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i całość najpierw mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy na jednolitą masę.
Ciasto przekładamy między arkusze papieru do pieczenia i spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto można delikatnie podsypać mąką. Wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
Piekarnik nastawiamy na 185°C.
Ciasto za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe kwadraty 2,5 cm/2,5 cm.
Razem z papierem do pieczenia przenosimy na blachę od piekarnika i pieczemy ok. 12 min. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
0 komentarzy