Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie.

24 maj, 2015 | KONKURS, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Przez 15 dni trwania konkursu, przepisy na pocztę otrzymywałam i na bieżąco z nimi się zapoznawałam. Pierwsze składniki i sposób przygotowania czytałam, a później zdjęcia oglądałam. Te co od razu mi się spodobały w oddzielnym folderze „lądowały”. Z 90 przepisów jakie otrzymałam 30 wybrałam, które kolejny raz czytałam i tu już problem miałam, bo wszystkie były apetyczne, a zdjęcia fantastyczne. Niektóre dania ciekawe połączenia składników miały, i to właśnie one mnie oczarowały. To co wybrałam to są moje smaki kulinarne, ciekawe, niebanalne.  Sama próbuję mieszać smakami i bawić się przyprawami, dlatego takie oto przepisy wybrałam, co w samym opisie się rozsmakowałam. Z chęcią je kiedyś wypróbuję i na blogu opublikuję.
Za wspólną zabawę wszystkim Wam dziękuję, Panią Anię z Firmy  MPM http://mpm.pl/ za nagrody mocno całuję, a za dania, które smakową moc w sobie mają, ich autorzy wspaniałe nagrody otrzymają. Gratuluję kulinarnych umiejętności, które z pewnością dają Wam wiele radości.
 III miejsce – Opiekacz do kanapek  MOP-09M 
Opiekacz do kanapek
Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie smaków mnie zaskakuje.

Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym 

Pulpety:

Składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,

  • 200 g jarmużu,

  • 1 szt. suchej kajzerki,

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,

  • szczypt ziół dalmatyńskich,

  • szczypt świeżego tymianku,

  • opakowanie kiełek typu stir-fry.

Przygotowanie:

Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i  pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku
i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni.

Mus owocowy i sos czosnkowy:

Składniki:

  • 1 szt. mango,

  • 3 szt. małych gruszek,

  • główka czosnku,

  • 2 szt. cytryny,

  • 3 łyżeczki miodu,

  • 2 szklanki oleju rzepakowego,

  • szczypt ziół dalmatyńskich,

  • szczypt soli,

  • 2-3 łyżeczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus.

Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu – ostry !

II miejsce – Blender (pałka) MBL-04 
Blender ręczny
 Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab, moje serce zdobywa.

Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami.

Składniki:

  • około 1,2 kg schabu,

  • 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów,

  • 100 g suszonych moreli,

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

  • 3 łyżki ketchupu,

  • 100 g sera żółtego,

przyprawy:

  • 2 łyżeczki majeranku,

  • 2 łyżeczki rozmarynu,

  • 2 łyżeczki marynaty staropolskiej,

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

  • 3 ząbki czosnku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1/3 szklanki oliwy,

  • 3 ząbki czosnku,

  • pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Schab oczyścić, umyć. Naciąć wzdłuż, dość głęboko w trzech miejscach.

2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką.

3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.

4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski.

5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo – orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 250ºC przez około 70 minut, następnie folię przeciąć tak by schab był odsłonięty, włączyć funkcję grillowania zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez około 15-20 minut. 

I miejsce – Gofrownica MGO-13 

 Konstancji Woźniak się należyi niech w swoje zwycięstwo uwierzy 😉  to za ciasto, które zjadłabym w całości, które u mnie w domu z pewnością zagości, bo do ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała.    
Ciasto marchewkowe 


Składniki
(forma o średnicy 23 cm):

  • 120 g mąki pszennej,

  • 100 g cukru pudru,

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,

  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu,

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,

  • 2 duże jajka,

  • 60 ml oleju,

  • 150 g tartej marchewki,

  • 70 g posiekanych orzechów włoskich,

  • 50 g posiekanych migdałów,

  • 100 g kawałków ananasa z puszki.

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać składniki suche:
mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą dokładnie, a następnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem ananasowo-kokosowy

  • 200 g kawałków ananasa z puszki

  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych

  • 2 czubate łyżki cukru pudru

  • 100 g serka mascarpone

Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników.

Waniliowy krem mascarpone

  • 150 g serka mascarpone 

  • 1 czubata łyżka cukru pudru

  • ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski

Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.

Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy, rozsmarować i przykryć wierzchnim blatem. Waniliowy krem z serka mascarpone rozsmarować na górze ciasta. Całość oprószyć delikatnie cynamonem i ozdobić połówkami orzecha włoskiego.

PS. Jeszcze raz wszystkim dziękuję, za udział w moim pierwszym konkursie, mam nadzieję, że nie ostatnim.

4 komentarze

  1. Konstancja

    Super! Bardzo dziękuje 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Jeszcze raz gratuluję 🙂

      Odpowiedz
  2. Unknown

    Gratuluję zwycięzcom! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl