Słońce na Niebie jest gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje.
Składniki
na ciasto kruche:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
ponadto:
- 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 jaja,
- 100 g gęstej śmietany 30%,
- mielony suszony czosnek do smaku,
- świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- świeży tymianek.
Przygotowanie
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
Szpinak sparzamy wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno.
Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min w 180°C. W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.
Tartę doprawiamy pieprzem i dodajemy świeży tymianek.
Rada: żółtko powinno być płynne. Jeśli żółtko ma być całkowicie ścięte wystarczy wcześniej je dodać.
Wspaniale ci wyszła ta tarta 🙂
Dziękuję 🙂