Ciasto drożdżowe z mąki typ. 00 przygotowałam do którego oliwy z oliwek, jajek i przyprawy z koperkiem dodałam. Cukinię z cebulką podsmażyłam, które kolejną przyprawą Vegeta Natura do pieczonych warzyw doprawiłam. Ciasto z cukinią połączyłam, na brytfankę wyłożyłam, w które oliwki, kapary, ser, pieprz zielony marynowany powbijałam i takie oto ciasto w piekarniku wypiekałam. Moja inspiracja, kulinarna kombinacja smakami pozytywnie zaskoczyła, i tak jak szybko się upiekła, tak szybko się skończyła.
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 100 ml ciepłej wody,
- 350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania,
- 3 jajka,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem,
ponadto:
- 300 g cukinii,
- 1 biała cebula,
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do pieczonych warzyw,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
dodatki, po kilka, kilkanaście sztuk:
- zielone całe oliwki,
- pieprz zielony marynowany,
- kapary,
- ser feta w kostce np. z ziołami,
- suszone chili świeżo mielone,
- świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę Natura do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę, przyprawę Natura z koperkiem, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie, lekko lejące. Do ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.
Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formułujemy dowolny kształt, np. jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm.
Na wierzch ciasta dodajemy, dowolnej ilości (kto jak lubi) oliwki, pieprz marynowany, kapary i ser.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej.
Rada: dodatki na do ciasta delikatnie w nie wciskamy.
Pieczemy w temp. 200°C ok. 20 min, na dolnym poziomie.
Wierzch można skropić oliwą z oliwek, dodajemy świeżej zielonej pietruszki.
Zabieram się do pieczenia 😀
Zapraszam i życzę smacznego 🙂