Zaznacz stronę

Ciasto drożdżowe nieźle nadziane – cukinią oraz oliwkami, pieprzem marynowanym, fetą i kapary

20 Maj, 2020 | CUKINIA, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto drożdżowe z mąki typ. 00 przygotowałam do którego oliwy z oliwek, jajek i przyprawy z koperkiem dodałam. Cukinię z cebulką podsmażyłam, które kolejną przyprawą Vegeta Natura do pieczonych warzyw doprawiłam. Ciasto z cukinią połączyłam, na brytfankę wyłożyłam, w które oliwki, kapary, ser, pieprz zielony marynowany powbijałam i takie oto ciasto w piekarniku wypiekałam. Moja inspiracja, kulinarna kombinacja smakami pozytywnie zaskoczyła, i tak jak szybko się upiekła, tak szybko się skończyła.

Składniki

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania,
  • 3 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem,
ponadto:
  • 300 g cukinii,
  • 1 biała cebula,
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do pieczonych warzyw,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,

dodatki, po kilka, kilkanaście sztuk:

  • zielone całe oliwki,
  • pieprz zielony marynowany,
  • kapary,
  • ser feta w kostce np. z ziołami,
  • suszone chili świeżo mielone,
  • świeża zielona pietruszka.

Przygotowanie

W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w większą.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy cukinię, przyprawę Natura do pieczonych warzyw, przesmażamy 2 min, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, oliwę, przyprawę Natura z koperkiem, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie, lekko lejące. Do ciasta dodajemy cukinię, delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.

Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, podsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, z którego formułujemy dowolny kształt, np.  jak na pizzę o średnicy ok. 30 cm.

Na wierzch ciasta dodajemy, dowolnej ilości (kto jak lubi) oliwki, pieprz marynowany, kapary i ser.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min w temp. pokojowej.

Rada: dodatki na do ciasta delikatnie w nie wciskamy.

Pieczemy w temp. 200°C ok. 20 min, na dolnym poziomie.

Wierzch można skropić oliwą z oliwek, dodajemy świeżej zielonej pietruszki.

2 komentarze

  1. Oliwiana

    Zabieram się do pieczenia 😀

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Zapraszam i życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami