Rodzinne ucztowanie, kto i co dzisiaj na obiad dostanie. Może kurczak pieczony, samo mięso kości, i skóry pozbawiony, w sosie zamarynowany, w warzywach zapiekany. Może kuskus pełnoziarnisty Wam posmakuje, co sypkością zaskakuje, a w nim bób, zioła znajdziecie i słonecznik prażony chrupniecie. Wszystkie składniki ze sobą połączone, z pewnością z wielkim smakiem zostanie zjedzone
Składniki
- 6 szt. mięsa z nogi kurczaka (bez kości i skóry),
- 5 łyżek sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski,
- 3 średnie marchewki,
- 1 duża biała cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej,
- 250 g świeżego bobu,
- listki świeżego lubczyku,
- duży pęczek szczypiorku,
- młoda cebula dymka
- garść listków świeżej mięty,
- 4 łyżki łuskanego słonecznika,
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Mięso myjemy (jeśli jest za dużo tłuszczu to odcinamy), suszymy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą, pieprzem i mieszamy z sosem (do kurczaka z czosnkiem).
Mięso odstawiamy na ok. 40 min, jeśli nie macie czasu, można piec je od razu. Obieramy marchew, cebule i kroimy w plasterki.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z 2 łyżkami oleju rzepakowego, oprószamy solą. Układamy na nich zwinięte porcje mięsa, na wierzch kładziemy listek lubczyku.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, ok. 45 min.
Pod koniec pieczenia mięsa, przygotowujemy pozostałe składniki.
Bób gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, odcedzamy. Pozostawiamy skórkę, lub ją zdejmujemy, wszystko zależy od tego co lubimy i jakiej grubości jest skórka.
Kaszę kuskus przesypujemy do dużej miski, zalewamy gorącą, przegotowaną wodą ok. 1 cm powyżej jej powierzchni.
W tym czasie na dużej patelni prażymy słonecznik, przesypujemy do miseczki. Szczypiorek, miętę, lubczyk, cebulkę dymkę drobno siekamy.
Na patelni co prażony był słonecznik rozgrzewamy oliwę, dodajemy kuskus, dużą szczyptę soli i całość krótko podsmażamy. Pozostał woda odparuje, a kuskus będzie sypki. Mieszamy go z ziołami, słonecznikiem, bobem i doprawiamy pieprzem. Kuskus podajemy z porcją mięsa i pieczonymi warzywami (cebula, marchewka), można delikatnie podlać sosem z pieczenia.
0 komentarzy