Pieczony kurczak z chrupiącym kuskusem pełnoziarnistym i warzywami

18 lip, 2020 | DANIA GŁÓWNE, KURCZAK, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Rodzinne ucztowanie, kto i co dzisiaj na obiad dostanie. Może kurczak pieczony, samo mięso kości, i skóry pozbawiony, w sosie zamarynowany, w  warzywach zapiekany. Może kuskus pełnoziarnisty Wam posmakuje, co sypkością zaskakuje, a w nim bób, zioła znajdziecie i słonecznik prażony chrupniecie. Wszystkie składniki ze sobą połączone, z pewnością z wielkim smakiem zostanie zjedzone

Składniki

  • 6 szt. mięsa z nogi kurczaka (bez kości i skóry),
  • 5 łyżek sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej,
  • 250 g świeżego bobu,
  • listki świeżego lubczyku,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • młoda cebula dymka
  • garść listków świeżej mięty,
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Mięso myjemy (jeśli jest za dużo tłuszczu to odcinamy), suszymy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą, pieprzem i mieszamy z sosem (do kurczaka z czosnkiem).

Mięso odstawiamy na ok. 40 min, jeśli nie macie czasu, można piec je od razu. Obieramy marchew, cebule i kroimy w plasterki.

Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z 2 łyżkami oleju rzepakowego, oprószamy solą. Układamy na nich zwinięte porcje mięsa, na wierzch kładziemy listek lubczyku.   

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, ok. 45 min.

Pod koniec pieczenia mięsa, przygotowujemy pozostałe składniki.

Bób gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, odcedzamy. Pozostawiamy skórkę, lub ją zdejmujemy, wszystko zależy od tego co lubimy i jakiej grubości jest skórka.

Kaszę kuskus przesypujemy do dużej miski, zalewamy gorącą, przegotowaną wodą ok. 1 cm powyżej jej powierzchni.

W tym czasie na dużej patelni prażymy słonecznik, przesypujemy do miseczki. Szczypiorek, miętę, lubczyk, cebulkę dymkę drobno siekamy.

Na patelni co prażony był słonecznik rozgrzewamy oliwę, dodajemy kuskus, dużą szczyptę soli i całość krótko podsmażamy. Pozostał woda odparuje, a kuskus będzie sypki. Mieszamy go z ziołami, słonecznikiem, bobem i doprawiamy pieprzem. Kuskus podajemy z porcją mięsa i pieczonymi warzywami (cebula, marchewka), można delikatnie  podlać sosem z pieczenia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl