Zapraszam na słodkie danie, w sam raz na deser, obiad czy śniadanie. To jabłka na patelni w cukrze podsmażane, puszystą masą naleśnikową zalewane, powoli podsmażane i ze smakiem zjadane.
Składniki
patelnia o średnicy ok. 28 cm, najlepsza z powłoką nieprzywieralną
- 2 jabłka,
- 80 g białego cukru kryształ,
- sok z połowy cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- świeże listki mięty,
- 1 łyżeczka masła,
ciasto:
- 100 g mąki pszennej typ 400 (do biszkoptów),
- 250 ml mleka,
- 2 jajka L,
- szczypta soli,
- 20 g cukru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Jabłka przekroić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda i pokroić na grubsze półplasterki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać mleko w temp pokojowej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier zmiksować na gładko (ciasto nieco gęstsze, niż na naleśniki). Odstawić na 10 min.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przełozyć do ciasta i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka i podsmażyć ok. 1,5 min. Owoce zalać przygotowaną masą, przykryć pokrywką i podsmażać ok. 10- 12 min na średnim ogniu, do momentu aż wierzch ciasta się zetnie. Przełożyć na pokrywkę przez odwrócenie patelni i na 10 sek. podgrzać, można też jeść od razu. Dodać listki świeżej mięty.
No, i takim omleto-naleśnikiem można nakarmić nawet bardzo głodnego męża (mój uwielbia słodkie śniadania) i jeszcze dostać pocałowanie w rączkę 😉
Taki mąż to skarb, a zona majątek 🙂