Przez 15 dni trwania konkursu, przepisy na pocztę otrzymywałam i na bieżąco z nimi się zapoznawałam. Pierwsze składniki i sposób przygotowania czytałam, a później zdjęcia oglądałam. Te co od razu mi się spodobały w oddzielnym folderze „lądowały”. Z 90 przepisów jakie otrzymałam 30 wybrałam, które kolejny raz czytałam i tu już problem miałam, bo wszystkie były apetyczne, a zdjęcia fantastyczne. Niektóre dania ciekawe połączenia składników miały, i to właśnie one mnie oczarowały. To co wybrałam to są moje smaki kulinarne, ciekawe, niebanalne. Sama próbuję mieszać smakami i bawić się przyprawami, dlatego takie oto przepisy wybrałam, co w samym opisie się rozsmakowałam. Z chęcią je kiedyś wypróbuję i na blogu opublikuję.
Za wspólną zabawę wszystkim Wam dziękuję, Panią Anię z Firmy MPM http://mpm.pl/ za nagrody mocno całuję, a za dania, które smakową moc w sobie mają, ich autorzy wspaniałe nagrody otrzymają. Gratuluję kulinarnych umiejętności, które z pewnością dają Wam wiele radości.
III miejsce – Opiekacz do kanapek MOP-09M
Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie smaków mnie zaskakuje.
Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym
Pulpety:
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego z indyka,
-
200 g jarmużu,
-
1 szt. suchej kajzerki,
-
1 szklanka kaszy jaglanej,
-
szczypt ziół dalmatyńskich,
-
szczypt świeżego tymianku,
-
opakowanie kiełek typu stir-fry.
Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku
i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni.
Mus owocowy i sos czosnkowy:
-
1 szt. mango,
-
3 szt. małych gruszek,
-
główka czosnku,
-
2 szt. cytryny,
-
3 łyżeczki miodu,
-
2 szklanki oleju rzepakowego,
-
szczypt ziół dalmatyńskich,
-
szczypt soli,
-
2-3 łyżeczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus.
Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu – ostry !
II miejsce – Blender (pałka) MBL-04
Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab, moje serce zdobywa.
Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami.
Składniki:
-
około 1,2 kg schabu,
-
3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów,
-
100 g suszonych moreli,
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
-
3 łyżki ketchupu,
-
100 g sera żółtego,
przyprawy:
-
2 łyżeczki majeranku,
-
2 łyżeczki rozmarynu,
-
2 łyżeczki marynaty staropolskiej,
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
-
3 ząbki czosnku,
-
sól i pieprz do smaku,
-
1/3 szklanki oliwy,
-
3 ząbki czosnku,
-
pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
1. Schab oczyścić, umyć. Naciąć wzdłuż, dość głęboko w trzech miejscach.
2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką.
3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski.
5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo – orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 250ºC przez około 70 minut, następnie folię przeciąć tak by schab był odsłonięty, włączyć funkcję grillowania zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez około 15-20 minut.
I miejsce – Gofrownica MGO-13
Konstancji Woźniak się należyi niech w swoje zwycięstwo uwierzy 😉 to za ciasto, które zjadłabym w całości, które u mnie w domu z pewnością zagości, bo do ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała.
Ciasto marchewkowe
Składniki (forma o średnicy 23 cm):
-
120 g mąki pszennej,
-
100 g cukru pudru,
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1/2 łyżeczki soli,
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
-
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu,
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
-
2 duże jajka,
-
60 ml oleju,
-
150 g tartej marchewki,
-
70 g posiekanych orzechów włoskich,
-
50 g posiekanych migdałów,
-
100 g kawałków ananasa z puszki.
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche:
mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą dokładnie, a następnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Krem ananasowo-kokosowy
-
200 g kawałków ananasa z puszki
-
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
-
2 czubate łyżki cukru pudru
-
100 g serka mascarpone
Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników.
Waniliowy krem mascarpone
-
150 g serka mascarpone
-
1 czubata łyżka cukru pudru
-
ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski
Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy, rozsmarować i przykryć wierzchnim blatem. Waniliowy krem z serka mascarpone rozsmarować na górze ciasta. Całość oprószyć delikatnie cynamonem i ozdobić połówkami orzecha włoskiego.
Super! Bardzo dziękuje 🙂
Jeszcze raz gratuluję 🙂
Gratuluję zwycięzcom! 🙂
🙂