Sałatki są zdrowe, sałatki są kolorowe, można je na różne sposoby przygotować, można po prostu w kuchni eksperymentować. Ja taką sałatkę przygotowałam i ze smakiem się nią zajadałam. Była prosta, zaskakująca, smaczna i chrupiąca.
Składniki
- 6 łyżek kaszy gryczanej prażonej,
- kilka marchewek mini,
- 1 puszka tuńczyka z warzywami, 160 g,
- 2 kiszone ogórki,
- 4 jajka przepiórki,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeży szczypiorek,
- kilka listków świeżej mięty,
- kilka listków buraka.
Przygotowanie
Rada: można użyć gotowego tuńczyka z warzywami lub samego tuńczyka w oleju i dodać kilka oliwek, łyżkę kukurydzy, groszku.
Mini marchewki na al dente ugotowane, na dno słoika poukładane, do tego tuńczyk (z puszki) z kukurydzą marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami dodany, z kiszonym ogórkiem pokrojonym w kostkę dodatkowo zmieszamy. Ugotowane jajka przepiórki, przekrojone na połowę też się w niej schowały, delikatnego smaku nadały. Całość popcornem z kaszy gryczanej przykryta, dzięki temu sałatka wyszła, chrupiąca, znakomita. Szczypiorek dodał wyrazistości, listki mięty, buraka, sałaty wiosennej lekkości.
JAK ZROBIĆ Popcorn z kaszy gryczanej?
W garnku rozgrzewamy olej, w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży, przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju, oprószamy solą.
0 komentarzy