Szparagi zielone z pieczonym łososiem

29 kwi, 2016 | PRZYSTAWKI, RYBY, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

 Czas na szparagi zbliżył się małymi krokami, więc podzielę się z Wami nowymi na nie przepisami. Tym razem przystawkę bardzo szybką przygotowałam, gdzie do zielonych szparagów łososia dodałam. Ryba pierwsze została lekko podsmażona, a następnie z musztardą, kaparami i tymiankiem w piekarniku upieczona. Nie macie czasu, a głód Was dogania, to po 15 min,  tą zdrową przystawką przegonicie tego „drania” tongue-outwinklaughing

Składniki

na 3 porcje:

  • 500 g szparagów zielonych,
  • 450 g surowego filetu z łososia norweskiego,
  • 4 łyżeczki musztardy ostrej,
  • 3 łyżeczki ziaren kapary,
  • świeży tymianek,
  • pieprz cytrynowy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • pomidory suszone w oleju.

Przygotowanie

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.

Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad poziom wody, by miękły gotując się na parze. Wodę lekko solimy i słodzimy, doprowadzamy do wrzenia. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 5-8 min, odcedzamy.

Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 3 porcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego. Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i obracamy rybę na kilka sekund.

Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną musztardę i pieczemy ok. 8 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C (czas dostosowujemy od grubości łososia).

Szparagi podajemy z łososiem i pomidorami suszonymi, dla smaku i kontrastu kolorów. 

Rada: szparagi najlepiej przygotować wcześniej, ale nie gotować, następnie podsmażyć łososia i w tym samym czasie piec rybę i gotować szparagi.

4 komentarze

  1. Kinga

    Smacznie wygląda! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Foodmania

    świetny pomysł na podanie szparagów 😉
    Zapraszam do udziału w konkursie foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję za zaproszenie 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl