Polecam polędwiczki z indyka w aromatycznej marynacie zamarynować, w plastrach prosciutto i cukinii schować. Na rożnie grillować, a w międzyczasie złociste talarki i karmelizowane marchewki przygotować. Indyk jest soczysty, doskonały, a warzywa smakowo doskonale się wkomponowały.
Składniki
marynata:
- 1 garść świeżej mięty pieprzowej,
- 1 garść świeżego lubczyku,
- 1 płaska łyżka musztardy miodowej,
- chili świeżo mielona do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- ok.7 łyżek oleju rzepakowego,
ponadto:
- 3 szt. polędwiczek z indyka,
- 1 niewielka cukinia,
- 100 g szynki prosciutto w plastrach (ok. 6 szt.),
- kilka młodych dużych ziemniaków,
- kilka młodych marchewek,
- cukier do smaku,
- sól do smaku,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Marynata:
Do pojemniczka włożyć liście mięty, lubczyku, dodać musztardę, sos sojowy, ocet, doprawić pieprzem i chili (na ostro). Wlać olej, całość miksować za pomocą blendera.
Rada: można też bardzo drobno posiekać zioła i wymieszać z pozostałymi składnikami, bez użycia blendera.
Oczyszczone polędwiczki obtoczyć w marynacie, pozostawić na ok. 1 godz. do zamarynowania.
Cukinię pokroić po długości na cienkie plasterki, odsączyć z nadmiaru soku za pomocą papierowego ręcznika. Ułożyć jedną koło drugiej, na natłuszczonej olejem foli aluminiowej do pieczenia (na szerokość polędwiczek). Następnie ułożyć plastry szynki, położyć polędwiczkę, zawinąć ją cukinią z szynką (patrz zdjęcie). Mięso zwinąć w folię, delikatnie spłaszczyć, a końcówki foli skręcić jak cukierka.
Roladę grillować po 15 min, z dwóch str.
Oczyszczone ziemniaki (nie trzeba obierać) pokroić na duże talarki, skropić olejem, grillować z dwóch str. oprószyć solą do smaku.
Umyte i osuszone marchewki, otoczyć olejem ze szczyptą soli, grillować, pod koniec oprószyć cukrem.
TAK! Chcemy dostać to kurierem na sobotę! Bo ja chyba nie dam rady zrobić tego dania tak smakowicie i apetycznie 😉
Trochę mnie tu nie było i tamta sobota minęła 😛