Zapraszam na babkę cytrynową, prostą, ekspresową. Całe jajka z cukrem, olejem, cytryną i kurkumą miksujemy, suche składniki dodajemy, masę do formy przelewamy, pieczemy i lukrem mandarynkowym polewamy. Wg własnej inwencji ozdabiamy i piękną babkę na święta gotową mamy.
Składniki
- 4 jajka M,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 100 g cukru pudru,
- 1 cytryna,
- 150 g mąki tortowej extra,
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka),
ponadto:
- masło do natłuszczenia formy,
- mąka do obsypania formy,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 mandarynka,
- posypka do ozdobienia,
- jajeczka – migdały w marcepanie.
Przygotowanie
Dużą formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Suche składniki: mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do dużej miski wbić całe jajka, wlać olej, dodać cukier puder, kurkumę, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Miksować na wysokich obrotach ok. 8 min. Wsypać przesiane suche składniki, zmiksować 1 min. Masą przełożyć do formy, przykryć papierem do pieczenia.
Piec w 175°C ok. 35 min. Przed wyciągnięciem wykonać test suchego patyczka (wbić w ciasto długą wykałaczkę, jeśli ciasto się do niej nie przykleiło, babka jest gotowa). Odczekać 1-2 min i wyciągnąć z formy.
Babkę polać lukrem, ozdobić wg własnego upodobania.
Lukier mandarynkowy: cukier puder wsypać do miseczki, dodać 1-2 łyżki soku z mandarynki i za pomocą trzepaczki ucierać tak długo, aż powstanie gładki lukier. Jeśli jest za rzadki dodać cukru, a jak za gęsty to sok.
Rada: żeby szybciej otrzymać gładki lukier, można całość podgrzać ok. 5 sek. w mikrofali.
0 komentarzy