Chlebki sodowe na jogurcie zwane proziakami

17 mar, 2023 | DANIA REGIONALNE, PIECZYWO, PRZEKĄSKA, PRZEPISY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Sprawdź doskonały przepis na chlebki sodowe na jogurcie. Wskażemy Ci jak je przygotować i polecimy przydatne narzędzia kuchenne. Polecamy!
Zapraszam na proziaki nieco zmodyfikowane, bo na jogurcie naturalnym ciasto zostało przygotowane. Kolor też zaskakuje, bo mąka pszenna typu 680 (chlebowa) króluje, kurkumą jest doprawione i pieprzem wyostrzone. Na patelni tytanowo-diamentowej upieczone i jak zawsze jeszcze na ciepło zjedzone.
Doskonałym elementem wyposażenia kuchni, który doskonale sprawdzi się także w tym przepisie, jest patelnia Woll Diamond głęboka 28 cm. Ta i wiele innych patelni wysokiej jakości znaleźć można na stronie internetowej Patelnie Tytanowe.

Składniki

na 16 szt.:

  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 1 plaska łyżka sody ok. 15 g,
  • 1 plaska łyżka soli ok. 15 g,
  • 1 mała łyżeczka cukru,
  • 550 g mąki pszennej typ 680,
  • 3 jajka M,
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, wyciągnąć z lodówki ok. 30 min wcześniej.

Mąkę wymieszać z sodą, pieprzem, kurkumą i solą – tzw. suche składniki.
Do dużej miski wbić jajka, roztrzepać dokładnie za pomocą trzepaczki,  dodać jogurt, cukier i dokładnie wymieszać.

Stopniowo dodawać suche składniki. Na początku wymieszać trzepaczką, a następnie dużą łyżką np. drewnianą. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrobić ręką.  Ciasto powinno być luźniejsze niż na pierogi. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 60 min w temp. pokojowej.

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, delikatnie spłaszczyć, zagiąć boki do środka, uformować kulę. Przekroić na 4 równe części, uformować z nich kule, przekroić na 4 części, razem wyjdzie 16 porcji ciasta. Z każdego ponownie uformować kule (składać ciasto brzegami do środka jak sakiewkę). Ułożyć w odstępach na blat podsypaną mąką i spłaszczyć za pomocą np. dna kubka, na grubość ok. 1 -1 1/2 cm.

Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.

Piec  bez tłuszczu, z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni pod przykryciem do zrumienienia, ok. 2 min z każdej str. Doskonale sprawdzi się do tego głęboka patelnia Woll Diamond 28 cm.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Przepisy.pl