Sok z mandarynek, bananów, kiwi czyli bomba zdrowia i energii
Banany, kiwi zmiksowałam, soku z mandarynek dolałam i napój energetyczny uzyskałam, a że kwaśne mandarynki miałam to...
17 mar, 2023 | DANIA REGIONALNE, PIECZYWO, PRZEKĄSKA, PRZEPISY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy
Składniki
na 16 szt.:
ponadto:
Przygotowanie
Jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, wyciągnąć z lodówki ok. 30 min wcześniej.
Mąkę wymieszać z sodą, pieprzem, kurkumą i solą – tzw. suche składniki.
Do dużej miski wbić jajka, roztrzepać dokładnie za pomocą trzepaczki, dodać jogurt, cukier i dokładnie wymieszać.
Stopniowo dodawać suche składniki. Na początku wymieszać trzepaczką, a następnie dużą łyżką np. drewnianą. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrobić ręką. Ciasto powinno być luźniejsze niż na pierogi. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i pozostawić na ok. 60 min w temp. pokojowej.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, delikatnie spłaszczyć, zagiąć boki do środka, uformować kulę. Przekroić na 4 równe części, uformować z nich kule, przekroić na 4 części, razem wyjdzie 16 porcji ciasta. Z każdego ponownie uformować kule (składać ciasto brzegami do środka jak sakiewkę). Ułożyć w odstępach na blat podsypaną mąką i spłaszczyć za pomocą np. dna kubka, na grubość ok. 1 -1 1/2 cm.
Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.
Piec bez tłuszczu, z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni pod przykryciem do zrumienienia, ok. 2 min z każdej str. Doskonale sprawdzi się do tego głęboka patelnia Woll Diamond 28 cm.
Banany, kiwi zmiksowałam, soku z mandarynek dolałam i napój energetyczny uzyskałam, a że kwaśne mandarynki miałam to...
PIZZA, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy
Parówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da!...
DANIA JARSKIE, GRZYBY, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy
Często w niewielkich ilościach produkty mi zostają i w różne, nietypowe dania się zmieniają. Moja kulinarna wyobraźnia...
14 mar, 2024
25 mar, 2024
29 mar, 2024
0 komentarzy