ZIELONO wszędzie, więc i danie takie będzie. Lato kusi swoimi smakami, świeżymi warzywami. Tarta się na zielono zakręciła i nietypowy smak stworzyła. Masa z bobu gotowanego z dużą ilością świeżych ziół ciasto wypełniła i zielonymi różyczkami kalafiora zapełniła.
Składniki
ciasto na tarte o średnicy ok. 30 cm:
- 100 g zimnego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajo kurze,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- 50 ml wody,
- mąka do podsypania,
ponadto:
- 4 łyżki drobno posiekanego świeżego jarmużu,
- 300 g świeżego bobu,
- 1 mały kalafior zielony,
- 250 ml śmietany 12%,
- 2 duże jaja kurze,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- świeże zioła drobno posiekane:
- 3 łyżki pietruszki,
- 3 łyżki szczypiorku,
- 2 łyżki lubczyku,
- 2 łyżki mięty.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Pozostałe składniki:
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Bób gotujemy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajka, śmietanę i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy wszystkie zioła (pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek), jarmuż, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masę przelewamy na upieczone ciasto, a na wierzch układamy kalafior, różyczkami do góry.
Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 20 min.
0 komentarzy