Tuńczyk z warzywami i popcornem z kaszy gryczanej

16 lis, 2024 | KASZA, PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, RYBY, SAŁATKI | 0 komentarzy

Sałatki są zdrowe, sałatki są kolorowe, można je na różne sposoby przygotować, można po prostu w kuchni eksperymentować. Ja taką sałatkę przygotowałam i ze smakiem się nią zajadałam. Była prosta, zaskakująca, smaczna i chrupiąca.

Składniki

  • 6 łyżek kaszy gryczanej prażonej,
  • kilka marchewek mini,
  • 1 puszka tuńczyka z warzywami, 160 g,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 4 jajka przepiórki,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeży szczypiorek,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • kilka listków buraka.

Przygotowanie

Rada: można użyć gotowego tuńczyka z warzywami lub samego tuńczyka w oleju i dodać kilka oliwek, łyżkę kukurydzy, groszku.

Mini marchewki na al dente ugotowane, na dno słoika poukładane, do tego tuńczyk (z puszki) z kukurydzą marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami dodany, z kiszonym ogórkiem pokrojonym w kostkę dodatkowo zmieszamy. Ugotowane jajka przepiórki, przekrojone na połowę też się w niej schowały, delikatnego smaku nadały. Całość popcornem z kaszy gryczanej  przykryta, dzięki temu sałatka wyszła, chrupiąca, znakomita. Szczypiorek dodał wyrazistości, listki mięty, buraka, sałaty wiosennej lekkości. 

JAK ZROBIĆ Popcorn z kaszy gryczanej?

W garnku rozgrzewamy olej, w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży, przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju, oprószamy solą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl