Deser czekoladowo wafelkowy z panna cottą i owocami

15 lut, 2017 | Wszystkie przepisy, CZEKOLADKI, DESERY | 0 komentarzy

 Wafelki Lusette do przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one słodkości oraz niepowtarzalnej chrupkości dodały. Na 6 porcji tylko jednej łyżki cukru użyłam, którego do panna cotty dołożyłam. W masie czekoladowej wafelki ukryłam i waniliową masą przykryłam, które kolorem i konsystencją kontrastowały, ale idealnie ze sobą smakowały. Deser podałam z owocami lekko zmrożonymi, malinami, porzeczką czarną, wiśniami, czyli lekko kwaśnymi. Smak ich ponownie wafelkami został osłodzony jak dla mnie i moich gości to był deser wymarzony.

Składniki

na 6 porcji:

  • masa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady ok. 70% masy kakaowej,
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 40 g masła,

panna cotta:

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • ½ laska wanilii,
  • 1 łyżka cukru białego,
  • 2 łyżeczki żelatyny (wg proporcji podanej na opakowaniu na 400 ml płynu),

ponadto:

  • 6 herbatników,
  • 2 wafelki Lussette smak mleczny i nugatowy http://lusette.pl/,
  • owce mrożone: maliny, wiśnie, czarna porzeczka.

Przygotowanie

Do przygotowania deserów potrzebne będą metalowe krążki, jeśli ich nie macie, można przygotować np. w szklanych dużych kielichach.

Krem czekoladowy:

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszamy do momentu rozpuszczenia, na gładką masę. Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godz.,  następnie miksujemy na krem, robotem z końcówkami do ubijania. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Krążki układamy na deseczce, rozkruszamy herbatniki i wypełniamy nimi dno. Następnie dodajemy połowę masy czekoladowej.

Nugatowe wafelki Lusette kroimy w kostkę, wkładamy w masę czekoladową i przykrywamy je pozostałą częścią masy. Wierzch delikatnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.

Panna cotta:

W tym czasie przygotowujemy panna cottę.

Mleko gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem ziarenek i laski wanilii. Dolewamy śmietankę (laskę wyciągamy), dodajemy cukier, podgrzewamy ciągle mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml przegotowanej, gorącej wody. Dodajemy ją do mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Kiedy masa przestygnie (zacznie się ścinać) przelewamy ją do krążków, na masę czekoladową.

Tak przygotowane krążki czekoladowe z panna cottą pozostawiamy w lodówce na cała noc.

Za pomocą ciepłego noża wykrawamy deser z krążków i delikatnie wyciągamy. Deser podajemy z owocami i wafelkami nugatowymi i mlecznymi Lusette.

Rada: zmrożone maliny można rozkruszyć, a większe owoce na kilka min wyjmujemy z zamrażalnika, żeby delikatnie zmiękły.

Można użyć owoców świeżych lub dodać swoje ulubione, ale połączenie tych kwaśnych daje najlepszy smak.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl