Szparagi teraz swój sezon mają, do zjadania zachęcają. Wolę zielone, dlatego one u mnie królują i różne dania czarują. Ty razem ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek przygotowałam, na którym szparagi poukładałam, ciasto po wyrośnięciu serem oprószyłam i na ostro doprawiłam.
Składniki
ciasto:
- 25 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- 480 g mąki do drożdżowych wypieków,
- 50 ml oliwy z oliwek + do polania ciasta,
- 1 plaska łyżeczka cukru- 5 g,
- 1 łyżka soli- 15 g,
- ½ łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
ponadto:
- pęczek zielonych szparagów,
- suszone płatki chili,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 2 łyżki startego sera twardego np.: grana padano.
Przygotowanie
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać z 100 g mąki. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Dodać oliwę, pieprz, mieszać dużą drewnianą łyżką i stopniowo dodawać pozostałą mąkę wymieszaną z solą. Ciasto powinno być gładkie, dobrze napowietrzone, ale klejące. Przykryć ponownie i odstawić na 1 godz.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia wysmarować go oliwą i przełożyć na nie ciasto przez odwrócenie miski. Za pomocą dłoni rozciągać ciasto, aby uformować prostokąt ok. 30/20 cm. Rada: ciasto skrapiamy oliwą, nie będzie przyklejać się do palców.
Szparagi umyć w zimnej wodzie, odłamać stwardniałe końcówki (wystarczy przy dolnej części szparag wygiąć w łuk i sam się odłamie w odpowiednim miejscu). Grubsze szparagi przekroić po długości, ułożyć je na cieście, docisnąć, pozostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia ciasta. Przed pieczeniem szparagi docisnąć, żeby delikatnie schowały się w cieście, oprószyć startym serem (można więcej niż podane jest w przepisie), pieprzem, chili, ewentualnie solą.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 225°C bez termoobiegu ok. 20-25 min.
Przed podaniem skropić oliwą.
0 komentarzy