Ciasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie „czary mary” makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego.
Składniki
- 100 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- nać pietruszki,
- 3 łyżki masła,
- 10 g sera twardego np. bursztyn,
- 1/2 małej cytryny,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Makaron:
Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki.
Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło.
Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę.
Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka.
Makaron gotujemy z wodzie na al dente.
Sos:
Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem.
Domowy makaron smakuje obłędnie, a najlepszy jest własnie z dosłownie kilkoma dodatkami.
Też tak uważam 🙂
Pięknie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂