Biały, puszysty i serek, w babeczkach z ziemniaków i szpinaku się ukrywa, nowe smaki przed Wami odkrywa.
Składniki
3 porcji 30 min pieczenia i 20 przygotowania:
- serek Almette z ziołami,
- 200 g ziemniaków,
- 3 jajka,
- 200 ml śmietany 18%,
- 3 garści świeżych liści szpinaku,
- świeży tymianek,
- 2 łyżeczki kapary,
- papryczka chili,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. (patrz zdjęcia)
Jajka łączymy ze śmietaną i ziemniakami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy ze szpinakiem.
Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka Almette z ziołami i przykrywamy masą.
Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w 180°C.
100 g serka Almette mieszamy z 50 g śmietany, posiekaną bardzo drobną papryczką chili. Babeczki podajemy z pikantnym serkiem i ozdabiamy świeżym tymiankiem.
0 komentarzy