Ziemniaczano szpinakowe babeczki z niespodzianką

19 wrz, 2014 | PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Biały, puszysty i serek, w babeczkach z ziemniaków i szpinaku się ukrywa, nowe smaki przed Wami odkrywa. 

Składniki

3 porcji 30 min pieczenia i 20 przygotowania:

 

  • serek Almette z ziołami,
  • 200 g ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 3 garści świeżych liści szpinaku,
  • świeży tymianek,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • papryczka chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. (patrz zdjęcia)

Jajka łączymy ze śmietaną i ziemniakami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy ze szpinakiem.

Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka Almette z ziołami i przykrywamy masą.

Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w 180°C.

100 g serka Almette mieszamy z 50 g śmietany, posiekaną bardzo drobną papryczką chili. Babeczki podajemy z pikantnym serkiem i ozdabiamy świeżym tymiankiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl