Zaznacz stronę

Pomidorowy łosoś z talarkami

1 wrz., 2014 | GRILL, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Polecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy. Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego. 

Składniki

3 porcje:

  • 3 szt. łosoś dzwonka,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 szt. pomidorów suszonych w oleju,
  • 2 łyżki oleju z pomidorów,
  • 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego,
  • listki świeżej bazylii,
  • sól himalajska świeżo mielona do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielona do smaku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie

Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i olej z pomidorów suszonych, dodajemy  koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 Łososia płuczemy, suszymy i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na  ok. 1 godziny do lodówki.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Suszymy papierowym ręcznikiem smarujemy olejem i oprószamy solą.

Ryby przekładamy na folię aluminiową i grillujemy na ruszcie.  Ziemniaki bezpośrednio układamy na rożnie i grillujemy do uzyskania złotawo – brązowego koloru.

Na talerzu układamy łososia, talarki, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy z grillowanymi pomidorkami. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami