Kuskus perłowy z brukselką, cukinią i pomidorkami o nucie wędzonej papryki

6 cze, 2021 | KUSKUS, CUKINIA, DANIA GŁÓWNE | 0 komentarzy

Kiedy kuskus gotujemy (15 min), to w tym czasie warzywa przygotowujemy. Brukselkę, cebulę, cukinię na patelni smażymy, potem pod przykryciem do miękkości dusimy. Groszek oddzielnie gotujemy, bo idealny smak i kolor uzyskać chcemy. Potem wszystkie składniki ze sobą mieszamy, koperek i wędzona paprykę dokładamy. Danie obiadowe wegańskie, w smaku wyjątkowe, nie tylko kolorowe, ale i zdrowe.

Składniki

ok. 5 porcji:

  • 400 g brukselki,
  • 1 duża różowa lub czerwona cebula,
  • 300 g kuskusu perłowego,
  • 1 mała cukinia,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 2-3 łyżki oliwy oliwek,
  • 1 szklanka groszku mrożonego,
  • ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej,
  • sól himalajska do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
  • pęczek koperku.

Przygotowanie

Brukselki i pomidorki przekrawamy na pół, a cukinię kroimy w drobną kostkę.

W mały rondelku gotujemy groszek na al dente z dodatkiem soli i cukru, odcedzamy.

Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy warzywa.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebule, dodajemy brukselkę, cukinię i 2 min podsmażamy. Wlewamy dwie chochelki wody z gotującego kuskusu i na wolnym ogniu dusimy warzywa. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy brukselka będzie miękka (woda odparuje) to dodajemy pomidorki, smażymy 1 min. Dokładamy odcedzony kuskus, groszek, paprykę wędzoną, posiekany koperek i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl