Polecam babeczki niebanalne, w smaku bardzo oryginalne, z musu dyniowego przygotowane, z prażonymi pestkami dyni zmieszane. Oprócz dyni jeszcze jajek, mąki użyłam, dla koloru kurkumę dołożyłam, smak oliwą z oliwek podkreśliłam i takie to właśnie babeczki sobie wymyśliłam. Są bardzo wilgotne, smakowo zaskakujące, a do tego znajdują się w nich pestki chrupiące.
Składniki
- 1 niewielka dynia zwykła, ok. 800 g,
- 200 g pestek dyni,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 200 ml wody,
- 250 g cukru białego,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- 200 g maki pszennej tortowej,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka M.
Przygotowanie
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, przestudzić, zmiksować (nie za drobno), 50 g odłożyć.
Jajka zmiksować przez 5 min, dodać kurkumę i pozostałą część oliwy. Odmierzyć 1 kg masy dyniowej (pozostałą można samodzielnie zjeść), dodać ją do jajek, połączyć składniki. Wsypać 150 g pestek dyni, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masą wypełnić sylikonowe foremki, wierzch posypać odłożonymi pestkami dyni. Rada: ciasto powinno mięć konsystencję jak na racuchy lub gofry, dlatego w razie potrzeby można dołożyć niewielką ilość mąki, bo ciężko określić jak duże są jajka i jak gęsta jest masa.
Piec w 175°C ok. 30 min.
0 komentarzy