Kiedy kuskus gotujemy (15 min), to w tym czasie warzywa przygotowujemy. Brukselkę, cebulę, cukinię na patelni smażymy, potem pod przykryciem do miękkości dusimy. Groszek oddzielnie gotujemy, bo idealny smak i kolor uzyskać chcemy. Potem wszystkie składniki ze sobą mieszamy, koperek i wędzona paprykę dokładamy. Danie obiadowe wegańskie, w smaku wyjątkowe, nie tylko kolorowe, ale i zdrowe.
Składniki
ok. 5 porcji:
- 400 g brukselki,
- 1 duża różowa lub czerwona cebula,
- 300 g kuskusu perłowego,
- 1 mała cukinia,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 2-3 łyżki oliwy oliwek,
- 1 szklanka groszku mrożonego,
- ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej,
- sól himalajska do smaku,
- szczypta cukru,
- pieprz młotkowany z kolendrą do smaku,
- pęczek koperku.
Przygotowanie
Brukselki i pomidorki przekrawamy na pół, a cukinię kroimy w drobną kostkę.
W mały rondelku gotujemy groszek na al dente z dodatkiem soli i cukru, odcedzamy.
Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie przygotowujemy warzywa.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebule, dodajemy brukselkę, cukinię i 2 min podsmażamy. Wlewamy dwie chochelki wody z gotującego kuskusu i na wolnym ogniu dusimy warzywa. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy brukselka będzie miękka (woda odparuje) to dodajemy pomidorki, smażymy 1 min. Dokładamy odcedzony kuskus, groszek, paprykę wędzoną, posiekany koperek i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
0 komentarzy