Melon przeważnie jemy na surowo, ale grillowany z syropem z agawy naprawdę smakuje wyjątkowo. Z serkiem mascarpone imbirowym gdy, go podamy, to ciekawe połączenie smakowe uzyskamy.
Składniki
na 2 porcje:
- ½ melona malaga,
- 150 g serka mascarpone,
- 5 łyżeczek syropu z agawy,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 1/3 laski wanilii,
- 2 kruche krówki,
- oliwa do wysmarowania rusztu.
Przygotowanie
Imbir obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
W misce mieszamy mascarpone z 3 łyżeczkami syropu, startym imbirem i ziarenkami z wanilii. Odstawiamy do lodówki.
Melona dzielimy na 4 części, wydrążamy pestki i odcinamy skórkę. Układamy na natłuszczonym ruszcie i grillujemy z każdej strony ok. 4 min (można grillować dłużej na górnym ruszcie). Pod koniec melona smarujemy syropem z agawy.
Na talerzu układamy po dwa kawałki melona, dodajemy serek mascarpone i całość posypujemy skruszoną krówką.
Rada: należy zwrócić uwagę na to, żeby melon nie był przejrzały, świadczy o tym zbyt duża miękkość i intensywny zapach.
Smakowicie wygląda 🙂 Miło mi, że dołączyłaś do mojej akcji "Warzywa i owoce z grilla" 🙂 Pozdrawiam
Izzy
Dziękuję również, pozdrawiam 🙂