Grillowany melon z imbirowym mascarpone

3 lip, 2015 | DESERY, GRILL, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Melon przeważnie jemy na surowo, ale grillowany z syropem z agawy naprawdę smakuje wyjątkowo. Z serkiem mascarpone imbirowym gdy, go podamy, to ciekawe połączenie smakowe uzyskamy. 

Składniki

na 2 porcje:

  • ½ melona malaga,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 5 łyżeczek syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1/3 laski wanilii,
  • 2 kruche krówki,
  • oliwa do wysmarowania rusztu.

Przygotowanie

Imbir obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.

W misce mieszamy mascarpone z 3 łyżeczkami syropu, startym imbirem i ziarenkami z wanilii. Odstawiamy do lodówki.

Melona dzielimy na 4 części, wydrążamy pestki i odcinamy skórkę. Układamy na natłuszczonym ruszcie i grillujemy z każdej strony ok. 4 min (można grillować dłużej na górnym ruszcie). Pod koniec melona smarujemy  syropem z agawy.

Na talerzu układamy po dwa kawałki melona, dodajemy serek mascarpone i całość posypujemy skruszoną krówką. 

Rada: należy zwrócić uwagę na to, żeby melon nie był przejrzały, świadczy o tym  zbyt duża miękkość i intensywny zapach.

2 komentarze

  1. Izzy

    Smakowicie wygląda 🙂 Miło mi, że dołączyłaś do mojej akcji "Warzywa i owoce z grilla" 🙂 Pozdrawiam
    Izzy

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję również, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl