Keks

14 mar, 2023 | SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC | 4 Komentarze

Zapraszam na keks, który bardzo szybko się przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. W przepisie masła nie znajdziecie, ale 2 łyżki oleju w zamian dodajecie. Ciekawy i niebanalny smak uzyskacie, jeśli do miksowanych żółtek ocet gruszkowy dodacie. Ponoć keks nawet po kilku dniach rewelacyjnie smakuje, ale jeśli ktoś mój przepis spróbuje, to tego się nie dowie, bo po pierwszym kęsie, kroi kolejny plaster i po chwili jest w połowie. No cóż, jeśli keks smakuje, to na 2 porcje się szykuje, żeby więcej go było i smakiem dłużej cieszyło.

Składniki

  • forma keksowa 25/10 cm
    • 4 jajka M,
    • 200 g mąki pszennej tortowej extra,
    • 150 g cukru pudru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki oleju rzepakowego,
    • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 8 g,
    • szczypta soli,
    • 1 łyżka octu gruszkowego,
    • 300 g mieszanki keksowej (rodzynki sułtańskie, daktyle krojone, skórka pomarańczowa kandyzowana, papaja kandyzowana, ananas kandyzowany),

    ponadto:

    • masło do wysmarowania formy,
    • bułka tarta lub mąka do oprószenia formy,
    • cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie

Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wlać olej, ocet i miksować 2 min. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Bakalie (można użyć dowolnych, pokrojonych w drobną kostkę) wymieszać z 1 kopiastą łyżką mąki (nie opadną podczas pieczenia).

Do żółtek dodać białka, delikatnie wymieszać, wsypać przesianą mąkę, bakalie i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć składniki.

Masę przełożyć do foremki. Piec w 175°C ok. 50 min, do suchego patyczka z opcją grzania góra i dół, pod koniec wierzch przykryć papierem do pieczenia.

Rada: są różnej wielkości formy, więc czas pieczenia należy dostosować do grubości ciasta, najlepiej sprawdzić metodą na suchy patyczek.

Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

4 komentarze

  1. Renata

    A co, jeśli zamiast octu gruszkowego dam jabłkowy?

    Odpowiedz
    • Monika

      Witam serdecznie, myślę że jak najbardziej 🙂 Pozdrawiam 🙂 ps ocet ma dodać lekkiej kwasowości, ożywić słodycz.

      Odpowiedz
  2. Renata

    Dzięki za odpowiedź, po prostu naprodukowałam octu ze swoich jabłek i szkoda mi kupować jakiś inny.

    Odpowiedz
    • Monika

      🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl