Takie placki przeważnie na patelni przygotowujemy, ale też w sezonie grillujemy. Smaki od pomysłu naszego powstają i szybko, jeszcze gorące znikają.
Z jednego serka 4 krążki przygotowałam, do których cały serek śmietankowy z zielonymi oliwkami wykorzystałam. Do serka dodatkowo połowę awokado, oliwki dołożyłam i pieprzem czarnym świeżo mielonym doprawiłam. Idealne do szkoły na drugie śniadanie, a jeśli coś zostanie, to do pracy też będą znakomite, bo jak to mój mąż powiedział są wyśmienite. Można je na ciepło i na zimno podawać i ze smakiem zajadać.
Składniki
na 4 szt.:
ciasto:
- 200 mąki orkiszowej jasnej typ 700,
- szczypta soli,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka oliwy,
nadzienie:
- 1 opakowanie serka śmietankowego łaciaty z zielonymi oliwkami 135 g,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki drobno posiekanych zielonych oliwek,
- ½ awokado.
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i dodajemy olej i tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto . Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem.
Nadzienie:
Do miseczki przekładamy serek, doprawiamy pieprzem, dodajemy awokado i całość za pomocą widelca łączymy do uzyskania gładniej masy. Następnie dodajemy oliwki i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kulę, którą kroimy na 4 równe części. Z każdej robimy kulkę, którą delikatnie rozwałkowujemy, na środku każdego krążka układamy masę (podzieloną na 4 części) i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Można to wszystko przygotować bez wałka, ciasto jest na tyle elastyczne i miękkie, że krążki spłaszczamy dłonią.
Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie przy zamkniętej pokrywie.
0 komentarzy