Makarony mamy z mąki te glutenowe, z ryżu, kukurydzy bezglutenowe, o przeróżnych kształtach, kolorach czy smakowe. Jakie bym wybrała, to i tak bym je ze smakiem zjadała. Jestem po prostu makaronowa, bo ta kuchnia jest prosta, ale wyjątkowa. Czasem kilka składników z makaronem zmieszamy i już pyszne danie mamy. Można jeść i kolorowo, ale przede wszystkim zdrowo.
Polecam moje danie czyli spaghetti bezglutenowe, które jest proste, szybkie, smaczne i zdrowe.
Składniki
- 200 g spaghetti bezglutenowego z mąki kukurydzianej,
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 duże garście świeżego szpinaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 g mozzarelli (1 kula),
- 1 płaska łyżeczka suszonej mięty,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
ponadto:
- sok z limonki.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, mozzarellę w niewielkie kawałki, a szczypiorek siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę z czosnkiem.
Dodajemy miętę i 2-3 szczypty soli.
Kiedy makaron jest gotowy, bezpośrednio z garnka przekładamy na patelnię. Dolewamy chochelkę wody z makaronu, dodajemy szpinak, mozzarellę i delikatnie mieszamy (kilka sekund żeby ser delikatnie się podgrzał, szpinak zmiękł).
Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, posypujemy szczypiorkiem.
Spaghetti można skropić sokiem z limonki, ale to nie jest konieczne, kwestia smaku.
UUU pyszności. Też kocham makarony. Na pewno wypróbuję przepis 😉
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie 🙂