Rodzinna pizza z salami, z domowym sosem

20 cze, 2019 | PIZZA, SOS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Rodzinka pizzę zamówiła i mama ją zrobiłasmilelaughing laughing Taka domowa jest wyjątkowa, smaczna i niedroga. Jest gorąca bo prosto z piekarnika i bardzo szybko znika. Sos domowy, mocno pomidorowy, idealnie doprawiony wg gustu wyostrzony.

Składniki

na mega pizze:

sos do pizzy: 

  • 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone),
  • 80 g koncentratu pomidorowego 30%,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej),
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju chili (mój był domowej roboty, może być zwykły),
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej,

ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej typ 00,
  • 170 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

pozostałe składniki:

  • pieczarki pokrojone w plasterki,
  • plastry salami o dowolnej wielkości,
  • oliwki zielone,
  • kukurydza gotowana,
  • świeża rukola.

Przygotowanie

Sos do pizzy:

Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości).

W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy ciągle mieszając, pilnujemy żeby się nie przypalił bo będzie gorzki.

Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, całość gotujemy na wolnym ogniu (ok. 30 min)od czasu do czasu mieszamy. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy papryki wędzonej i całość miksujemy za pomocą blendera.

WAŻNE!

  • Sos do pizzy wystarczy na kilka porcji, można je wcześniej przygotować i podzielić na mniejsze porcje do słoiczków. Gorący od razu zakręcić, po przestygnięciu przechowywać w lodowce.

  • Składniki na pizzę przygotowujemy w czasie rośnięcia ciasta, ponieważ rozwałkowane ciasto nie powinno długo czekać, przyklei się podczas pieczenia do formy.

  • Pizza z sosem jest najlepsza, ketchup jest niepotrzebny.

Ciasto:

Rada: ciasto można przygotować w robocie, ale jeśli go nie posiadacie, można przygotować np. w dużej misce.

Do dużej miski wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, cukier i  wlewamy wodę. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę część mąki i mieszamy za pomocą np. różdżki. Następnie ciasto mieszamy łyżką drewnianą,  stopniowo dodając pozostałą cześć mąki. Na samym końcu wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę.

Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza. Formułujemy kulę i przekładamy ją do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy krążek o średnicy ok. 45 cm. Przekładamy na blachę podsypaną mąką.

Rada: kształt pizzy jest dowolny, może być okrągła, kwadratowa, prostokątna itd. Składniki przygotowujemy zanim ciasto na pizzę będzie rozwałkowane. Pieczarki  krótko podsmażamy, kukurydzę, oliwki odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce.

Piekarnik nastawiamy na 240°C – 250°C.

Na przygotowane ciasto nakładamy przygotowany sos, posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi.

Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12  min.

Pizza najlepiej smakuje w gronie rodzinnym i z świeżą rukolą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl