Na bazie biszkoptów języczków pyszny tort bez pieczenia przygotowałam, w którym wiele smaków schowałam. To mój ulubiony, przepis sprawdzony. Tylko czasem owoce się zmieniają i dzięki temu z jednego przepisu nowe smaki powstają. Spód to biszkopty z suszonymi morelami i figami zmiksowany, na dno tortownicy dodany. Konfiturą galaretową z brzoskwiniami wyłożony, po bokach biszkoptami otulony. Potem borówkowi z malinami zmiksowane z żelatyną zmieszane, w środek biszkoptów ukryte, masą mascarpone przykryte. Torcik mocno schłodzony, ziarnami granatu i bratkami ozdobiony. Każda warstwa swoim smakiem zaskakuje, a w połączeniu genialnie kubki smakowe czaruje. Ten torcik w smaku jest niebanalny, lekko słodki, mocno owocowy po prostu idealny.
Składniki
na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm:
kruchy spód:
- ok. 110 g biszkoptów języczków ok. 12 sztuk,
- 50 g suszonych miękkich moreli,
- 50 g suszonych fig,
- 10 g miękkiego masła,
oraz:
- biszkopty języczki do wyłożenia boków,
warstwa brzoskwiniowa:
- 1 galaretka cytrynowa,
- 240 g konfitury z kawałkami brzoskwiń,
- 250 ml wody,
warstwa borówkowo- malinowa:
- 250 g borówek świeżych lub mrożonych,
- 100 g malin świeżych lub mrożonych,
- 30 g cukru wanilinowego,
- 70 ml wody,
- 10 g żelatyny,
masa mascarpone:
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%,
- 150 g mascarpone,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
ponadto:
- ziarna granatu,
- kwiatki jadalne np. bratki.
Przygotowanie
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
kruchy spód:
Suszone figi i morele pokroić na małe kawałki, biszkopty połamać na mniejsze kawałki. Zmiksować na sypko, dodać miękkie masło i ponownie zmiksować. Masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć.
warstwa brzoskwiniowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml, wymieszać z konfiturą brzoskwiniową. Przestudzić i wstawić do lodówki. , Formę przy bokach wyłożyć przekrojonymi na pół biszkoptami, jeden przy drugim, tak, by trzymały pion (miejscem przecięcia do dołu). Gdy galaretka zacznie tężeć, przełożyć na kruche ciasto, włożyć do lodówki, żeby masa zastygła.
warstwa borówkowo-malinowa:
Rada: jeśli używamy mrożonych owoców, należy je wcześniej wyciągnąć, żeby się rozmroziły.
Żelatynę zalać 70 ml zimnej wody, pozostawić do spęcznienia, podgrzać (nie zagotowywać), dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owoce zmiksować na gładko, 2 łyżki wymieszać z żelatyną, żeby ją zahartować. Żelatynę dodać do owoców, zmiksować, schłodzić w lodowce. Kiedy masą będzie bardzo gęsta przełożyć do tortownicy na warstwę brzoskwiniową, na równi z biszkoptami ułożonymi po obwodzie. Włożyć do lodówki.
masa mascarpone:
Śmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania kremowej masy. Przełożyć na masę borówkową, wierzch wyrównać. Torcik włożyć do lodówki na cała noc. Przed pokrojeniem posypać ziarnami granatu, ozdobić kwiatami.
0 komentarzy